torsdag 20 september 2012

Havrelimpa med solrosfrön!

Brödet jag bakade igår blev riktigt bra, så här kommer ett recept.



Havrelimpor med solrosfrön

Ingredienser
50g jäst
ca 2,5 dl filmjölk
ca 2,5 dl vatten (totalt 5 dl degspad)
0,5 dl solrosolja
2 tsk salt
en skvätt mörk sirap
1 dl solrosfrön
3 dl havregryn
ca 10 dl vetemjöl

Blanda filmjölk, vatten och olja i en kastrull och värm till 37 grader. Smula ner jästen i degbunken och lös upp den i degspadet. Tillsätt salt, sirap, solrosfrön och havregryn och kör igång på låg hastighet. Tillsätt 8 dl av vetemjölet direkt och sedan resten allt efter behov. Kör ca 6 minuter på låg hastighet och ytterligare några minuter på lite högre hastighet. Låt jäsa ca 1,5 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i två delar. Platta ut och rulla ihop till små knubbiga limpor. Lägg på bakplåtspapper på en plåt och låt jäsa under duk ytterligare ca 1 timme. Hetta upp ugnen till 250 grader. Pensla limporna  med ägg och strö över solrosfrön och lite flingsalt. Sätt in i ugnen och sänk samtidigt värmen till 200 grader. Grädda tills de fått fin färg och låter ihåliga när man bankar på den med en träslev, ca 30 minuter tror jag.

Det blev supergott, och passade fint till kvällens sallad, gjord på babyspenat, soltorkade tomater, zucchini, solrosfrö och chevré, med en citron- och vitlöksvinägrette.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...